X Factor

Zender: RTL4
Eerste uitzending: oktober 2006
Aantal seizoenen: 5

X Factor is een van oorsprong Engels talentenjachtprogramma bedacht door SYCOtv en geproduceerd door FremantleMedia. In 2006 kwam X Factor naar Nederland.

X Factor gaat op zoek gaat naar vocalisten met de x-factor.Alle leeftijden, stijlen, zangers, zangeressen en zanggroepen zijn welkom. Van rappers tot singer-songwriters. Vele getalenteerde en ambitieuze talenten passeren de jury. De jury stelt gezamenlijk een lijst samen van talenten die de volgende ronde halen en doorgaan in één van de volgende categorieën.; Meisjes, Jongens, Groepen en 26 jaar en ouder.

De Jury begeleid de kandidaten intensief en gaat de strijd met elkaar aan in de zoektocht naar dat ene talent. Het is jurylid vs jurylid en kandidaat vs kandidaat.

In de liveshows beslist het publiek welk optreden en daarmee ook welk jurylid hun stem krijgt. De favorieten gaan door naar de volgende liveshows. Van de twee optredens met het minst aantal stemmen, krijg er één het vertrouwen van de jury om door te gaan. De kijker bepaalt uiteindelijk wie er over dé x factor bezit.

Het vijfde seizoen X Factor ging het voorjaar van 2013 bij RTL 4 van start. De jury bestond uit: Gordon, Angela Groothuizen, Ali B en Candy Dulfer. Martijn Krabbé nam de presentatie voor zijn rekening.

De afleveringen van X Factor zijn terug te kijken op RTL XL.