Passie versus professie in ‘The Chefs’ Line Nederland’ op 24Kitchen

Na het succes van het Australische tv-programma ‘The Chefs’ Line’, komt 24Kitchen binnenkort met een eigen Nederlandse versie van de populaire kookwedstrijd. In ‘The Chefs’ Line Nederland’ strijden vanaf maandag 14 mei vier gepassioneerde thuiskoks tegen de ‘chefs’ line’, een professionele keukenbrigade van vier chefs uit een gerenommeerd restaurant. De deskundige jury bestaat uit topchefs Margot Janse, Jacob Jan Boerma en Dennis Huwaë. Zij beoordelen blind de gemaakte gerechten. In een indrukwekkend decor, met grote culinaire namen in de jury en een getalenteerd deelnemersveld van 16 thuischefs en 16 chef-koks is ‘The Chefs’ Line Nederland’ de grootste Nederlandse productie van 24Kitchen tot nu toe. Wie wint de strijd: de thuiskok of de chef-kok?

The Chefs’ Line Nederland: passie versus professie
Sinds 24Kitchen de Australische versie van ‘The Chefs’ Line’ vorig jaar op de Nederlandse televisie bracht, kan het programma op veel enthousiasme rekenen van de kijkers en wordt het geroemd om het sympathieke en leerzame karakter. Het is weliswaar een wedstrijd, maar de kandidaten en chefs delen vooral een gezamenlijke passie voor koken in een sportieve sfeer. Reden te meer om een Nederlandse versie te maken van het populaire programma, waar passie versus professie centraal staat.

In de Amsterdam Studio’s zijn vorige week de opnames van het programma van start gegaan, dat gemaakt wordt door producent Blue Circle. Channel Director van 24Kitchen, Kirsten Gelissen: “Voor het eerst halen wij een bestaand tv-format naar Nederland. Het unieke karakter van ‘The Chefs’ Line Nederland’ dient zich perfect voor een lokale variant. Wij zijn enorm trots dat er zoveel gepassioneerde thuiskoks en topchefs meewerken en dat de jury bestaat uit aansprekende, culinaire toppers.”

Jurylid Jacob Jan Boerma over het programma: “Als ik een thuiskok zou zijn dan zou ik ‘The Chefs’ Line Nederland’ zeker aangrijpen om mijn kookkunsten te verbeteren. Het mooie van dit programma is dat iedereen evenveel kans heeft op de winst. In dit programma knallen de smaken van het bord en is de emotie duidelijk voelbaar. Het spannende format maakt dat zelfs ik nog word verrast!” 

Het format
Iedere maandag start een nieuwe groep van vier thuiskoks tegen een chefs’ line (een professionele keukenbrigade van vier chefs). Iedere werkdag valt de minst presterende thuiskok af waarna de overgebleven thuiskok het op donderdag opneemt tegen de hoogste in rang van de chefs’ line. Iedere vrijdag krijgt de kijker een uniek kijkje achter de schermen in de keuken van de chefs’ line van die week. Verder staat er iedere week een andere internationale keuken centraal.

‘The Chefs’ Line Nederland’ is vanaf maandag 14 mei iedere werkdag om 22.00 uur te zien op 24Kitchen.

Jury
In de jury van ‘The Chefs’ Line Nederland’ nemen drie topchefs plaats. Meesterkok Margot Janse, Sterrenchef Jacob Jan Boerma en Chef-Restaurateur Dennis Huwaë. Zij gaan wekelijks van maandag tot en met donderdag, de jurering op zich nemen en hun kennis delen met de deelnemende kandidaten.

Margot Janse
Margot Janse behoort tot de absolute top van de culinaire wereld en heeft 21 jaar de scepter gezwaaid als topchef in het geroemde restaurant The Tasting Room in het hotel Le Quartier Français in Franschhoek, Zuid Afrika. Haar restaurant werd meerdere malen uitgeroepen tot een van de beste restaurants ter wereld. In 2012 werd zij bij de Eat Out DSTV Food Network Restaurant Awards uitgeroepen tot ‘Chef van het Jaar’. In april 2017 hing zij haar spatels aan de wilgen, althans in The Tasting Room. Ze doet nu allerlei mooie kookklussen over de hele wereld, maar haar thuisbasis blijft Zuid-Afrika.

Jacob Jan Boerma
Jacob Jan Boerma is één van de drie 3-sterrenchefs van Nederland en bracht meerdere kookboeken uit samen met Sacha de Boer. Jacob Jan opende samen met zijn vriendin (sommelier Kim Veldman) in 2002, het inmiddels met 3 sterren bekroonde, restaurant de Leest in Vaassen. In 2009 werd hij verkozen tot ‘Chef van het Jaar’. In Nederland zijn drie restaurants met 3 Michelinsterren; de Librije, Inter scaldes en de Leest. Jacob Jan is een echte perfectionist en zijn culinaire vaardigheden en vakmanschap zijn van de hoogste standaard. Het product is echter het allerbelangrijkste voor deze chef-kok, die lokale biologische ingrediënten prefereert en er stellig van overtuigd is dat de kwaliteit van het product de basis is voor succes.

Dennis Huwaë
Dennis Huwaë is mede-eigenaar en Chef bij restaurant Daalder in Amsterdam en onlangs nog verkozen tot ‘Talentvol Chef van het jaar 2018’ door GaultMillau. Deze chef-restaurateur werkt vanaf jongs af aan al in vele sterrenrestaurants en laat zich inspireren door zijn reizen. Huwaë vertelt: “Na acht jaar samen met topchef Moshik Roth iets moois te hebben gebouwd, werd het tijd om iets voor mijzelf te beginnen. Die ambitie heeft geleid tot Daalder, waarin ik mijn liefde voor gastronomie optimaal tot uitvoer kan brengen”. Dit doet hij op topniveau in een ontspannen en sfeervolle setting waarin iedereen zich thuis voelt.