Mooi Was Die Tijd

Omroep: NTR
Eerste uitzending: 23 mei 2011
Aantal seizoenen: 1

In Mooi was die tijd maakt een Nederlands gezin van drie generaties een reis door de afgelopen eeuw. Aan de hand van de ervaringen van het gezin stellen we vast wat we in de twintigste eeuw hebben gewonnen en wat we zijn kwijtgeraakt.

Onze familie krijgt het niet makkelijk. Ze moeten het doen met de techniek, het voedsel, de mode en de waarden en normen van het decennium waarin de familie zich op dat moment bevindt. Dat houdt in dat moderne communicatiemiddelen als computers en mobiele telefoons worden ingeleverd, terwijl ze wel gewoon naar school en werk gaan. Het contrast met het decennium waarin ze thuis leven wordt zo nog groter.

De familie leeft volgens de leefregels van het decennium waarin ze zijn aanbeland. Bijvoorbeeld ‘spreek je ouders met u aan’ zoals dat in de jaren ’50 gebruikelijk was. Aan het eind van iedere aflevering besluiten ze welke leefregel ze willen houden. Deze regel komt op een bord te staan, en in de laatste afleveringen staan daar dan de acht meest aansprekende leefregels van de afgelopen 80 jaar op.

Met een ‘trip down memory lane’ voor de grootouders en een enorme cultuurschok voor de kleinkinderen kunnen we na 8 afleveringen de vraag beantwoorden of het moderne leven beter is dan ‘die goeie ouwe tijd’.