‘Mijn Leven In Puin’ is terug!

Een verzamelstoornis, ook wel hoarding genoemd, is een ernstig psychiatrisch probleem. Mensen met deze stoornis hebben vaak te maken met een dieperliggend issue, die specialistische begeleiding nodig heeft. Daarom biedt alleen even opruimen geen oplossing en mag psychologische hulp niet ontbreken. In een nieuw seizoen van ‘Mijn Leven In Puin’ – vanaf woensdag 2 maart bij RTL 4 – helpen presentatrice Lieke van Lexmond, psychologe en hoarding-expert Jory Schoondermark en ontruimingsexpert Henk Plenter mensen met een verzamelstoornis, met als doel: een langetermijnoplossing voor hun problemen.

Uiteenlopende vormen
Dit seizoen komen de meest uiteenlopende vormen van verzamelstoornissen voorbij. Zo kan een 45-jarige vader niets van zijn zevenjarige dochtertje weggooien. Hij bewaart praktisch alles wat zijn dochter heeft aangeraakt en doet dit al sinds haar geboorte. Het huis is onbegaanbaar en de relatie met zijn vrouw staat op het spel. De kijker maakt ook kennis met een 23-jarige zoon die zijn vader laat kiezen tussen hem en de spullen die de vader om zich heen verzameld heeft. Een 59-jarige man met twee dochters heeft van zijn huis een opslagplaats gemaakt voor spullen die hij ooit denkt te verkopen, maar uiteindelijk blijkt dat alle spullen waardeloos zijn.

Optimalisatie behandelprotocol
Het team van ‘Mijn Leven In Puin’ werkt samen met het Altrecht Academisch Angstcentrum, onderdeel van Altrecht GGZ. Dit is een van weinige GGZ-instellingen in het land waar problematische verzamelaars structureel behandeling krijgen. Voor het RTL 4-programma krijgt psycholoog Jory op locatie en achter de schermen ondersteuning van een klinisch psycholoog van Altrecht. Ook na de opnames houdt het team deskundigen contact met de ‘verzamelaar’, totdat er passende nazorg in de woonregio is gerealiseerd. De samenwerking tussen Altrecht en de praktijk van het tv-programma ‘Mijn Leven In Puin’ hebben de GGZ-instelling nieuwe inzichten opgeleverd. Zij hebben zelfs hun behandelprotocol aangepast, waardoor zij de verzamelstoornis nu nog effectiever kunnen aanpakken.

‘Mijn Leven In Puin’, vanaf woensdag 2 maart tussen 20:30 uur en 21:30 uur bij RTL 4. 

Lieke_van_Lexmond_Mijn_Leven_In_Puin_STILL-575-385-684-385-55-0-575-385_575_385_c1