Geef Mij Nu Je Angst

Zender: RTL 4
Eerste uitzending: 28 oktober 2014
Seizoen: 1

Veel mensen lijden onder dwanggedachten en hebben een compulsieve obsessieve stoornis (OCS) ontwikkeld. Een stoornis die in de meest ernstige gevallen het hele leven van degene die eraan lijdt en dat van de mensen in hun naaste omgeving bepaalt. In het nieuwe, achtdelige RTL 4-programma ‘Geef Mij Nu Je Angst’ neemt Irene Moors zeer ervaren hulpverleners in de arm om de dwangstoornis aan te pakken en deze mensen hun leven weer terug te geven.

Uren per dag je handen wassen omdat je iets vies zou hebben aangeraakt. Bang zijn dat je iemand hebt aangereden en daarom vijf keer terug rijden om te kijken of je echt geen bloedsporen ziet. Alles in je omgeving in rechte lijnen zetten, want als het in jouw ogen niet netjes is krijgt één van je geliefden misschien een ernstig ongeluk. In ernstige gevallen nemen deze handelingen zoveel tijd in beslag dat een normaal leven onmogelijk is.

Angststoornissen komen voor bij 15 tot 20% van de Nederlanders en OCS is daar één van. Bijna 2 % van de Nederlanders lijdt aan deze stoornis waarbij ze in veel gevallen dwanggedachten proberen te bedwingen met dwanghandelingen.

De wetenschap is er nog niet helemaal over uit waarom de één er in blijft hangen en OCS ontwikkelt en de ander niet. Mensen met angst- en dwangklachten vertonen misschien wel abnormaal gedrag, maar ze zijn niet gek. Ze hebben alleen die ene gedachte met absurde inhoud die ze niet van zich af kunnen zetten. Als ze dat wel proberen te doen, krijgen ze vaak zo’n last van paniekaanvallen met de daarbij horende klachten dat ze nog meer angsten krijgen. Een vicieuze cirkel waar ze zonder hulp niet uit kunnen komen.

Last hebben van een angst- en dwangstoornis is ingrijpend. Niet alleen voor degene die er aan lijdt, maar ook voor de omgeving; familieleden, partners, vrienden en bekenden. In ‘Geef Mij Nu Je Angst’ maakt Irene Moors kennis met deze mensen en hun familie en vrienden. Zij zal laten zien hoe moeilijk hun leven is en soms onbegrijpelijk voor anderen.