Dennis Weening presenteert nieuw seizoen ‘Levenslang Met Dwang?’

In een nieuw seizoen ‘Levenslang Met Dwang?’ reist Dennis Weening met acht mensen die een ernstige dwangstoornis hebben naar Thailand, waar de kandidaten gaan vechten voor een normaal bestaan. Onder begeleiding van de beste experts op dit gebied maken ze een confronterende roadtrip en gaan ze de moedige strijd aan om hun obsessieve dwang aan te pakken.

Tijdens de reis verblijven Dennis en de kandidaten gezamenlijk op verschillende locaties, die steeds primitiever worden. Door middel van intensieve exposuretherapie en diverse praktijkopdrachten helpen de experts die meereizen om de dwangstoornissen te verminderen zodat de patiënten weer een normaal leven kunnen leiden en eindelijk weer mee kunnen draaien in de maatschappij.

De meest uiteenlopende soorten dwang

Ricardo (27) zijn dwanghandelingen hebben te maken met positieve gedachtes. Ricardo moet bij alles wat hij doet zes positieve gedachtes hebben. Zodra er een negatieve gedachte naar boven komt, moet hij alles weer opnieuw doen. Als hij een sigaret aansteekt en hij krijgt een negatieve gedachte, dan moet hij opnieuw een sigaret pakken en aansteken totdat er geen negatieve gedachtes meer zijn. Dit kan hem een pakje sigaretten per dag kosten.

Pegah (33) doet niet anders dan poetsen, de hele dag door. Na het eten gaat ze opnieuw de hele keuken poetsen en zit ze nooit samen met haar man op de bank. Als ze in een hotel slapen verwijdert ze al haar vingerafdrukken, want ze mag er van zichzelf niet zijn. Naast poetsdrang heeft Pegah een grote angst voor bepaalde getallen. Ze kan de getallen niet noemen omdat ze denkt dat anders een geliefde iets vreselijks zal overkomen.

Bart (19) heeft getal- loop- en reinigingsdwang. Naast mensen met rood haar of hoofddoek-dragende mensen, heeft hij er het meeste moeite mee dat hij zijn moeder vies vindt. Hij raakt haar niet aan en zij mag hem niet zomaar aanraken en al zeker geen zoen of knuffel geven. Bart doet verder alles eerst met rechts en het getal 8 is voor hem slecht. De kilometerteller mag bijvoorbeeld geen 8 bevatten. Het meervoud van 8 is ook slecht, dus hij is altijd aan het rekenen hoe vaak hij iets doet.

Marieke (30) maakt alles schoon wat haar huis binnenkomt, inclusief haar man en kinderen. Voordat haar kinderen het huis binnen mogen komen, moeten zij eerst in de bijkeuken hun kleren uit doen en direct douchen. Boodschappen worden stuk voor stuk afgesopt voordat ze de kastjes ingaan. Ook komt er geen bezoek en mogen er geen kinderen blijven spelen. Zelfs haar ouders zijn al een jaar lang niet meer op bezoek geweest.

Ook de andere deelnemers Maximiliane (31), Mitchell (22), Arne (28) en Melissa (22) hebben allemaal een dwangstoornis die zó overheersend is, dat zij geen normaal leven kunnen leiden.

‘Levenslang Met Dwang?’ is vanaf maandag 23 april om 20.30 uur te zien bij RTL 5.


Achterste rij vlnr: Melissa, Arne, Ricardo & Mitchell. Voorste rij vlnr: Pegah, Dennis, Marieke, Bart & Maximiliane.