Bouwval Gezocht

Zender: RTL 4
Eerste uitzending: 7 november 2006
Aantal seizoenen: seizoen 6 in productie

In Bouwval Gezocht nemen kandidaten hun huis, dat nodig moet worden opgeknapt, onder handen. Ze hebben net een bouwval gekocht die ze met een minimale geldinjectie maximaal in waarde moeten laten stijgen. Per aflevering wordt deze uitdaging gevolgd. Wanneer het huis na de verbouwing meer waard is dan de aankoopprijs en de verbouwingskosten bij elkaar opgeteld, is hun missie geslaagd. De hele renovatie wordt van begin tot eind in beeld gebracht. De presentator wordt bijgestaan door een bouwdeskundige. Hij adviseert de kandidaten en controleert hun plannen op realiteitszin en uitvoerbaarheid.

Lukt het de kandidaten om al hun voornemens binnen de door hen gestelde termijn en budget te realiseren?

En wat doen mogelijke vertragingen of andere tegenslagen met hun humeur en onderlinge relatie? Van bouwvoorschriften tot verbouwingsstress: alles komt aan de orde.

Het eindresultaat van de grote opknapbeurt wordt uitvoerig geëvalueerd door de bouwdeskundige. Hij vertelt wat de kandidaten goed hebben gedaan en wat ze niet zo handig hebben aangepakt. Tot slot komen 3 makelaars langs voor een onafhankelijke taxatie van het huis. Het gemiddelde van hun taxaties bepaalt de verkoopwaarde van hun woning. Hoeveel hebben alle inspanningen opgeleverd?

Bouwval Gezocht is de Nederlandse versie van het succesvolle Britse format Property Ladder.