Buch In De Bajes

Zender: RTL 4
Eerste uitzending: 15 april 2012
Aantal seizoenen: 3

Meer dan 600 gedetineerden en ruim 800 medewerkers op een terrein van maar liefst 30 hectare waaronder de beruchte Extra Beveiligde Inrichting: dat is de Penitentiaire Inrichting van Vught. De Extra Beveiligde Inrichting hiervan is de strengst beveiligde inrichting van Europa. De gevaarlijkste gedetineerden, zoals de moordenaar van Theo van Gogh, en kopstukken uit de Nederlandse onderwereld en internationale maffia verblijven hier in minimale vrijheid. Het strenge regime van deze veel besproken PI is het decor van de nieuwe reeks van ‘Buch In De Bajes’.

Menno Buch: ”Na het maken van de eerste serie ‘Buch In De Bajes’ in de PI Almere dacht ik wel enigszins te weten hoe het Nederlandse gevangeniswezen in elkaar steekt. Natuurlijk was ik supertrots en opgetogen toen we te horen kregen dat we voor serie twee naar Vught mochten. Daar zitten de zwaarste gevallen, met psychiatrische centra en de EBI. Maar toen we daadwerkelijk dat gigantische complex van 30 hectare betraden,

was ik verbijsterd door de grootsheid, de heftigheid en de gecompliceerdheid van de problematiek. Hier had ik me van tevoren geen voorstelling van kunnen maken. De verhalen die ik in de PI Vught te horen kreeg, waren zo schokkend en indrukwekkend, dat als ik de opnamen in de montage terugkeek, ik weer op het puntje van mijn stoel zat. Ik maak een diepe, diepe buiging voor die honderden personeelsleden die zich dag in, dag uit met grote professionaliteit inzetten om enige vooruitgang te kunnen bewerkstelligen in de levens van de gedetineerden en patiënten. Want voor mij als relatieve buitenstaander lijkt het vaak zo uitzichtloos.”

In ‘Buch In De Bajes’ (naar een idee van Menno Buch) duikt Buch tien weken lang onder in de bizarre en bijzondere wereld van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) in de PI Vught. Hij heeft intense gesprekken met medewerkers en hij duikt in de ziel van gevaarlijke gedetineerden.

Buch in de Bajes-presentator Menno Buch is dinsdag 8 juli 2014 overleden. Samen met Blue Circle maakte hij drie seizoenen van het door hem bedachte programma “Buch in de Bajes”. Menno was binnen Blue Circle een begrip. Het was dan ook een genoegen om met hem te mogen samenwerken.